NOWY! Camino z Polski
NOWY! Autor: Michał | Dodano: 2023-06-07 13:09:43
Witam.
Za około 5 tygodni wspólnie z moją dziewczyną planujemy wyruszyć wzorem średniowiecznych pielgrzymek z progu własnego domu do Santiago de Compostella. Pierwszym miastem na naszej drodze będzie Sandomierz więc będziemy poruszać się Małopolską drogą św. Jakuba. O ile trasy w Hiszpanii, Francji Szwajcarii, czy nawet w Niemczech są dość jasno wyznaczone, to z Czechami mamy mały problem, by zaplanować sobie pielgrzymkę przez ten kraj. Zastanawiamy się, jaką trasę obrać wychodząc już z Krakowa? I tu zwracamy się z prośbą o poradę w tej kwesti. Czy lepiej z Krakowa wybrać się do Szczyrku, Cieszyna, Ołomuniec, Brno? Czy może z Krakowa lepiej udać się w stronę Wrocławia i dalej do Pragi? Jaką drogę najczęściej wybierają pielgrzymi idący z Krakowa i dlaczego właśnie ta? Zauważyliśmy również że oficjalne drogi św. Jakuba w Czechach są głównie z północy na południe i nie ma raczej szlaku ze wschodu na zachód. Gdybyśmy wybrali trasę na Brno, to dalej poszlibyśmy w kierunku Czeskich Budziejowic i Czeskiego Krumlowa, nastepnie przez Austrię, do Niemiec i drogą czesko-bawarską, aż do Szwajcarii i okolic jeziora Bodeńskiego. Będziemy wdzięczni za wszelkie porady. Ze względów na to, że to długa trasa będziemy ograniczać koszty do minimum, dlatego zabieramy ze sobą namiot, choć od czasu do czasu pewnie poszukamy schronienia w jakichś miejscach dla pielgrzymów. Nie mamy doświadczenia w kwestii pielgrzymek, więc i tu za wszelkie porady będziemy wdzięczni zwłaszcza od osób, które wyruszały z Polski.
NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2023-06-19 18:38:34
Szlaki św.Jakuba w Europie często pokrywają się z pieszymi drogami turystycznymi i odwrotnie.
Być może znasz mapkę tych pieszych szlaków Europy, a jak nie to się z pewnością przyda w planowaniu.
https://hiking.waymarkedtrails.org/#?map=9.0/50.1227/19.5585
Powiększenie dla dokładności konieczne.
Buen Camino
NOWY! Autor: Robert | Dodano: 2023-06-25 20:32:27
W 2013r wyszedłem z Krasnika. Trasa wiodła przez Polskę,Czechy , Niemcy (Augsburg, Konstancja do Bazylei), Gy , Le Puy,Via Podiensis ale nie do końca bo poszedłem na Norte. Zaczynacie w Sandomierzu więc przypuszczam, że mieszkamy niedaleko. Możemy umówić się na spotkanie i porozmawiać na temat pielgrzymki.
Pozdrawiam. Robert
Kontakt mail: surowiecrobert@wp.pl
NOWY! Autor: J | Dodano: 2023-06-26 15:23:50
Witaj Robercie,
też jestem otwarty na Kraśnik.Znałem tam kiedyś wszystkie zaułki.Jakie miejsce polecasz na spotkanie peregrinos?
Nie wyjeżdżamy z Kraśnika w najbliższym czasie?
Pozdrawiam
NOWY! Autor: J | Dodano: 2023-06-26 15:23:52
Witaj Robercie,
też jestem otwarty na Kraśnik.Znałem tam kiedyś wszystkie zaułki.Jakie miejsce polecasz na spotkanie peregrinos?
Nie wyjeżdżamy z Kraśnika w najbliższym czasie?
Pozdrawiam
NOWY! Autor: Tadek | Dodano: 2023-06-26 15:46:37
Niezła aplikacja do wyznaczania tras pieszych to mapy.cz.
Przymierzałem się do wyznaczenia trasy do Santiago z okolic Krakowa, z preferencją szlaków górskich (w niższych górach i rowerowych).
Te mapki można zobaczyć tutaj:
okolice Krakowa - Leskowiec (65km) : https://pl.mapy.cz/s/rehozutezo
Leskowiec - Peiting (1050km): https://pl.mapy.cz/s/cafuzucuso
Oczywiście jeśli planujecie korzystać z infrastruktury caminowej (np. klasztory, domy pielgrzyma, itp.) to trasa pewnie musi być inna.
Pozdrawiam!
NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2023-06-26 20:04:35
Mapy.cz to bardzo dobra,dokładna,darmowa aplikacja dla pieszych i rowerzystów.
Idziesz,jedziesz jak po sznurku z głosowym przewodnikiem i widzisz dokładnie na ekranie komórki swoją lokalizację.
Jedyny minus to dodatkowe żródło energii z kabelkiem do power banku nie mniejszym niż 20000mah
Akumulatorek trochę waży,ale warto te 450 g więcej zabrać do plecaka,lub saszetki biodrowej.
Do każdego miejsca można trafić zapisać planowaną trasę wybierając punkt na mapie,lub wpisać w okienku miejsce docelowe.
NOWY! Autor: Andrzej | Dodano: 2023-06-26 20:25:14
Tadeuszu,trasy nie trzeba zmieniać,należy tylko powiększyć ekran i widzisz wszystkie obiekty godne zwiedzenia.
Miłego planowania i w drogę.
Pozdrawiam !
NOWY! Autor: Robert | Dodano: 2023-06-28 18:00:36
Witaj Michale.
Najlepiej spotkać się u mnie w domu. Podaj namiar na siebie lub odezwij się e-mail wtedy umówimy się co do daty bo jestem trochę zajęty.
Pozdrawiam Robert
NOWY! Autor: zaciekawiony | Dodano: 2023-07-01 22:51:50
"Nie zapowiadaj tego,co zamierzasz zrobić,bo jeśli ci się nie uda,wyśmieją cię" PITTAKOS(640-569 p.n.e)
Myślę,że się uda, więc napisz po powrocie tak było.
Buen Camino con Dios
NOWY! Autor: Leszek | Dodano: 2023-07-02 15:47:16
Mapy cz są przyzwoitą aplikacją, ale doradzam sprawdzanie trasy dodatkowo w np Gogle Map. Ostatnio idąc tylko w/g Mapy cz stwierdziłem parokrotnie rożnice w tym co pokazuje aplikacja a stanem faktycznym. Najboleśniejszym dosłownie przykładem jest trasa przed samą Muxią gdzie idąc wg mapy cz wylądowałem w po kolana w kłujących krzewach .
NOWY! Autor: Michał | Dodano: 2023-07-04 12:15:58
Dziękuje za wszystkie podpowiedzi. Przygotowujemy się już do drogi i kompletujemy bagaże. Aplikacji Mapy.czy nie znałem, ale chętnie z nich skorzystam w Czechach. Ogólnie, jeśli chodzi o aplikacje, to do przejścia Polski będziemy korzystać z aplikacji „Mapa Turystyczna”, gdzie znajduje się kilka szlaków św. Jakuba w tym „Małopolski szlak św. Jakuba”, którym będziemy szli. Przejścia przez Francję i Hiszpanię pomagać nam będzie aplikacja „Camino Love”, Natomiast do przejścia Szwajcarii Niemiec i również Czech aplikacja „Komoot”, czyli coś jak aplikacja „Mapa Turystyczna”, tylko że na cały świat.
Jeśli chodzi o Czechy i Niemcy, to nie chcemy też mieć wszystkiego zaplanowane w 100%, a raczej tylko zarys trasy, by codziennie planować sobie kolejne kilometry. Najważniejsze, by zdrowie dopisało, a o resztę się nie martwię, bo św. Jakub będzie nad nami czuwał.
Naszą pielgrzymkę będziemy relacjonować w naszym podróżniczym profilu w mediach społecznościowych, więc jeśli ktoś będzie chciał nas śledzić, to zapraszam na FB:
ttps://www.facebook.com/profile.php?id=100065740922930
Beun Camino